söndag 28 oktober 2012

Tre dagar på sjön...

...Är bättre än två i källaren, eller hur det gamla djungelordspråket nu lyder. Det har i vilket fall som helst varit helt sjukligt dåligt fiske. Vattenståndet i Bredsjön är dock ungefär en meter högre än normalt så kan väl försöka skylla lite på det. I torsdags var jag ute själv och lyckades på tre timmars fiske endast lura upp en liten babygädda på under kilot, riktigt jävligt. Igår var jag ute själv än en gång och lyckades i alla fall ta en skaplig borre på 0.83kg samt 40cm men de beryktade höstmadammerna höll sig på behörigt avstånd.

Men idag slapp jag äntligen sitta själv i båten när Daniel kom hem från Gävle för en snabbvisit. När jag gick upp imorse visade termometern på minus sju grader så man funderade lite på hur isläget vid bryggan skulle vara. När vi kom dit strax efter 10 var det dock helt lugnt och bara lite is metern närmast land. Kände mig försiktigt optimistisk inför dagen när vi gled ut från bryggan men inte hade man något för det inte.
Vi kör dragrodd både nära land, mitt på sjön och där emellan utan några som helst tecken på liv, ser inte ens några stim med betesfisk på ekolodet. 

Vi hinner fika både en och två gånger innan Daniel äntligen får hugg på sin Relax på 23 cm. Det var ju inte den största gäddan man sett men skönt med lite livstecken iaf. Vägde den aldrig men den var ganska fet så vi tippade vikten till runt två kilo. Efter det kör vi ett par repor över samma ställe men det verkade inte finnas några fler gäddor hemma. När vi kör mot något annat ställe tycker sig Daniel känna något i andra linändan och gör mothugg. Det blir dock ingen fast fisk utan det som händer är att linan går av inne bland spöringarna och så var den jiggen förpassad till de sälla jaktmarkerna. 

Efter ett tårdrypande farväl och lite varm soppa som Daniel fixat drar vi så vidare för att köra lite vasskant igen. Daniel kör nu med sin Svartzonker McTail som han tacklat med vit paddel och som plåster på såren för jiggen tillfaller så även nästa och därmed dagens sista fisk honom. Gäddan med relativt stort huvud på en ganska mager kropp väger in på 2.8 kg. Kudos till Lundgrens också som fixade ordern snabbt så han hade paddlarna innan fisket. Ordern packad och skickad på tjugo minuter, är nog bara Lundgrens som klarar av det! Efter gäddan drar vi ett par passager till över samma ställe men utan resultat. Nöter av en vasskant närmare bryggan innan vi ger upp och kan summera en riktigt seg dag på sjön. På nästan fem timmar drar "vi" alltså endast två fiskar, långt ifrån godkänt. Hoppas vattenståndet sjunker innan isarna lägger sig så man har lite större chans till lyckat fiske innan pissvintern kommer.

lördag 20 oktober 2012

Orka gädda!

Idag var det dags för fiske med Nicklas och Andreas igen. Klockan 7:30 stod vi uppställda på bryggan och snart satt vi i båten och puttrade ut från hamnen. Främst gädda stod på schemat och vi började nöta av en kant. Inget tecken på liv. En förflyttning senare kände jag ett stadigt hugg och satte krokarna med ett distinkt mothugg. Kort därefter hade vi en riktigt fin stock i båten. Av all adrenalin om pumpade efter drillen glömde vi att ta både vikt och längd på den innan den fick simma tillbaka, men den va fet vill jag lova.

Ett kast senare satt nästa hugg, denna gång var det en plastpåse och den va inte alls lika rolig att drilla. Nog för att det är kul att få "nya arter", men det var ju varken stockar eller påsar vi var ute för att fiska. För att även Andreas och Nicklas skulle få känna lite spöböj så åkte vi till ett abborreställe med fiskgaranti, och mycket riktigt så börjades vi dra borre till höger och vänster. Niclas beslöt sig för att fiska världens minsta jígg med världens största huvud. "Får du fisk på den där så bjuder jag på pizza" hörde jag mig själv säga. Smack sa det sen var det min tur att bjuda Niclas på pizza. kombon kallas nu mera pizzamaker och levererade även gädda. När vi hade tröttnat på abborre så åkte vi vidare för det vi åkte ut för, gädda. Men innan det var det julklappsutdelning och tomten Andreas gav mig och Nicklas en varsin Orka jigg som än så länge saknar namn och inte finns i butik. Nu skulle det dras gädda! Vi ankra upp och under hemtagning av ett kast titta jag ut en plats och tänkte där ska jag lägga nästa kast. Niclas fick dock hem sin jigg före mig och prickade mitt spot precis. Jag han bara berätta för honom att jag precis hade tänkt lägga min jigg där så sa det smackebonk som Buster skulle ha sagt. En fin gädda på 5,8 kg och 102 cm hade slukat Niclas nya orka jigg.

Den nya Orka jiggen levererade alltså omgående och jag kan verkligen rekommendera er att kolla in den när den kommer i butik. En riktigt lugn och fin gång har den. Jag tror inte att det där va den sista gäddan som jiggen levererade i år.




Efter det hände det inte mycket som var något att skriva hem till mamma om. Vi tog ett gäng abborrar till och  några mindre gäddor. Kort och gått så va det en trevlig tur och jag vart en pizza fattigare men en jigg rikare. Nästa helg hoppas jag det blir ett pass med Sebbe i Bredsjön. Då jävlar ska jag utklassa honom med min nya Orka!

tisdag 2 oktober 2012

En olycka kommer sällan ensam.

I söndags vart det fiske med Andreas och Nicklas. Andreas hade redan jinxat sönder fisket genom att dagen innan skicka sms med antydningar på att detta skulle bli dagen D. Trofast som man är stod man i alla fall nere vid båten vid avsatt tid. Fisket började med lite frukosttrolling. Det vart dock lite trolling utan frukost då abborrarna högg som galna. Nicklas krokade klart mest fisk och detta kunde jag inte accepteras.


Rutinerad som man är krokade man därför Nicklas övre spöring och drog av hans spötopp. Där förstörde man den fiskelyckan....

När vi hade dragit tillräckligt med abborre så åkte vi till Andreas hotspot för att dra lite gädda. Självklart visste jag att det skulle vara helt dött där då Andreas sms handlade främst om den platsen. Mycket riktigt var det helt dött där. Vi nötte på med allt från gummibeten till jerkbaits men helt utan resultat.

Det är ju kul att få fisk tänkte vi efter ett tag och åkte tillbaka för att fiska lite mer abborre. Jag som låg lite efter i statistiken började dra riktigt bra med abborre. Då hände det, det som man länge väntat på. Alla som fiskar mycket vet att man inte blir en riktig sportfiskare innan man dragit en krok genom fingret. Lika stolt som jag var när jag fick mitt första simborgarmärke, var jag när jag satt där och beskådade kroken som satt rakt genom fingret. Det var en livlig abborre som såg till att kroken gick rakt in i tummen.

Andreas fick agera kirurg och hade dessutom med sig lite spritserveter och plåster. Jag blev snabbt utskriven från Holströms-sjukstuga och fisketuren fortsatte. Efter detta var det dags för Nicklas att lämna för dagen. Tacka fan för det när jag redan hade brytit av hans spö. Jag och Andreas forsatte nöta på ett tag till. En del abborre till fångade vi men gäddorna var inte på hugget. Andreas lyckades kroka en mindre gädda innan vi gav upp för dagen.

Påvägen in till bryggan fick Andreas återigen vara hjälten för dagen då vi såg till att bogsera in en båt med motorhaveri.

En sak har jag i alla fall lärt mig, man ska alltid ha med sig en bra avbitartång och lite första förbandgrejer i fiskeväskan. En olycka händer lätt och är man långt ute på sjön, kanske dessutom själv, så är det skönt att kunna åtgärda smärre skador snabbt och smidigt.