lördag 18 augusti 2012

Abborrfiske på nya vatten!

Idag hängde jag med Andreas och Nicklas ut för att fiska lite abborre. Riktigt trevliga grabbar och riktigt trevligt fiske hade vi. 30 minuter senare än planerat, pga. att Nicklas försov sig, så satt vi in Andreas lilla båt. Lite trängre än hans stora men båtstorleken skulle visa sig bra för dagen, då den tog oss in på platser vi inte annars hade kunnat nå.

Vid första ankringen valde Andreas ett bete som skulle visa sig vara dagens vinstlott. En orka jigg med en "kjol" framför. Ja, visst låter det obegripligt? Kolla in hans blogg istället så fattar ni vad jag snackar om.  Andreas krokar i alla fall ganska omgående ett par fina borrar och jag och Nicklas fungerar mest som paparazzi till en början.

Vid nästa ankring lyckas Nicklas ta dagens mest felkrokade fisk. En liten mört som troligen simma ryggsim och fick jiggen rakt i magen på nedslaget. Pressen ökade på mig, ny i båten och ingen fisk på kroken än. Kort därefter satte jag iaf en liten gädda på en soft 4play. Skönt att inte bli fisklös!

Vid nästa ankring som vi höll oss runt resten av dagen upplevde vi stumtals ett helt fantastiskt kul fiske. Det var helt sinnessjukt mycket betesfisk som fick abborrarna att gå galna som en sumobrottare på pizza hut buffé. Det första som hände när vi kom dit var att ett stort moln av betsfisk hoppade över ytan. Jag sa smått förvånad att jag aldrig sett så mycket betesfisk på ett och samma ställe. Grabbarna svarade bara att det där var väl inte så mycket. Vilket det heller inte var om man jämför med hur det såg ut vissa stunder senare.

Kastade man fast jiggen och spände upp linan fullkomligt flög det betsfisk i luften som regnade ner igen. Vi lyckades i alla fall kroka en hel mängd abborrar och alla höll rätt bra storlek. Vi stod bara och väntade på den riktigt stora men hon högg aldrig. Andreas som hade esset för dagen drog dagens största på 0,788 som också var PB. Grattis till den! Ett par gäddor jagade också stimmen likt en varjflock genom att angripa stimmet från flera håll samtidigt. Vi tog några mindre men lyckades aldrig landa någon värd att skriva om. Jag hade dock en hyfsad på, men som retligt vände sig mot mig och ruskade loss jiggen. Nicklas fick dagens största gädda på ett par kilo som tyvärr var väldigt dåligt krokad. Jag rykte ut som gädd-doktor och lyckades kroka loss den kraftig blödande gäddan relativt smidigt och hon simmade snabbt tillbaka. Efter noggranna studier av Sebbes kirurgiska färdigheter på detta område tycks jag ha lärt mig ett och annat knep. Hoppas hon repade sig.

Dagen var i alla fall väldigt lyckad. Vi hade ett mycket underhållande fiske och Andreas fick dra ett nytt PB på borre. Nicklas slog även nytt nordisk rekord i kast med liten betesfisk då han lyckades sprätta iväg de små stackarna till oanade höjder. Själv kan jag bara tipsa om att kolla in Andreas blogg och håll utkik efter orka " kjolarna". Det skall i alla fall jag göra. Skitfiske!

fredag 17 augusti 2012

Äntligen över kilot igen.

Idag var det varmt nå djävulskt så givetvis spenderades merparten av dagen på Bredsjön i jakt på den randige rovriddaren. Började ganska segt med endast en liten abborre vid första risvålen så det blev lite klassisk bondtrolling efter det men förutom årets minsta gädda på en Rattlin' Rap så var det ganska dött. Drog då till grundet som levererat varje gång på sistone och det skulle det göra även idag. Börjar som vanligt med lite popper och i andra kastat drar jag en skaplig borre på runt tre hekto och i kastat efter är det en betydligt större som hugger efter poppern men missar. Kör några kast till på samma ställe man han verkar inte vilja låta sig frestas av popper igen.

Så jag byter sida av grundet och kör lite dropshot med FKP-Gear Jiglure JL3 istället. Det är mycket stora stenblock här så man fastnar med vikten stup i ett. När jag precis lyckas lirka bort vikten från bakom en sten tar det tvärstopp än en gång och jag tror såklart det är sten igen. Men icke då, när jag ska rycka bort vikten känner jag tunga gung i spötoppen och så blir det åka av. Vågar knappt tänka på att det kan vara en abborre när det går så tungt men när den närmar sig båten och jag ser att det faktiskt är en grov abborre blir det några nervösa sekunder innan jag kan lirka in den i håvgarnet och ett litet glädjetjut ekar över sjön. Den visar sig väga 1,26 kg och är 46 cm lång, årets största abborre är ett faktum och inte så fasligt långt ifrån mitt PB på 1,33 heller. Efter ett par snabba bilder får den givetvis simma vidare.


Fortsätter såklart kasta runt samma ställe men nu blir det bara riktigt ordentliga bottennapp så efter jag fått ankra upp två gånger för att komma loss ledsnar jag och kör vidare. Testar flera ställen som brukar vara grymma på abborre men just idag är det ruskigt trögt. Tar några mindre på Viblure och ännu en liten gädde på Rattlin' men annars är det ganska dött. Men det är ju riktigt fint väder och jag har gott om kaffe och gifflar så det går ingen direkt nöd på mig inte. Slutar i alla fall med att jag kommer tillbaka till grundet efter några timmar och nöter med Viblure och efter några kast får jag ett bättre hugg och en fin abborre på 0,70 kg låter sig plockas upp och fotograferas innan han får dra vidare.

Sen händer något jag aldrig varit med om förut. Jag är ligger för ankare kanske 15 meter, förmodligen lite mindre från en dunk som markerar ställets mest grunda del och kastar på sidorna av den. Då kommer det en roddbåt med motor körandes ända fram och kastar i sitt ankare kanske bara någon meter från dunken. Såklart är det ett par gamla stofiler som ska meta, hör hur dom säger efter några minuter att det är konstigt att dom inte fått någon fisk. Hade god lust att säga att det är väl inte så djävla konstigt när man brummar in med motorn mitt på hetaste stället. Medan gubbarna sitter där och idisslar och muttrar om hur allt var bättre förr (hörde inte vad dom pratade om riktigt men med 99% säkerhet så var det väl något sånt) får jag ett riktigt karatehugg på mitt Viblure. Riktigt tunga knyck och jag fightas med fisken i kanske 30 sekunder innan den går segrande ur striden. Synd att man inte fick upp den, hade varit fint om det varit ännu en grym borre som man kunnat returnera mitt framför näsan på gubbarna.

Sitter kvar vid grundet ett tag till och väntar ut gubbarna, får bara några småborrar men gubbarna får ingenting så det gör det hela värt det. När dom har dragit kör jag runt på deras sida men får bara ännu fler småborrar så jag drar mig hemåt mot bryggan. Sammanfattningsvis en riktigt lyckad fiskedag, det enda som saknades var att få tvåla dit åldringarna med en riktigt trofé-fisk.

torsdag 9 augusti 2012

Nytt spö och rulle samt lite fiske.

Var ut med Kalle en sväng på Bredjön i tisdags och det var fan en riktigt dålig fisketur. Var lite blandat sol och moln så vi trodde väl det skulle bli ganska okay fiske men det kunde man ju gett sig fan på att det inte blev. Slutresultatet för fyra timmars slit var tre gäddor under kilot och några småborrar, tvivlar på att någon av dom klarade hektot ens. Så med det misslyckandet färskt i minnet var jag extra sugen på att ta mig ut en sväng efter jobbet idag. Någon sorts revansch skulle man väl kunna få.

Vädret var riktigt bra med sol och lite moln men det var nordanvind så lite skeptisk var jag trots allt när jag åkte ut. Började köra med popper vid grundet och i tredje kastat kastar sig en fisk över poppern med ett våldsamt plask. Det blir en ganska underhållande liten kamp innan jag får in den till båten och kan ta tumgreppet på en skaplig abborre. Väger och mäter den till 0.75 kg och 37 cm innan jag tar någon bild och släpper tillbaka den ner i sitt rätta element igen. Med en sån fin start fick man nu upp förväntningarna rejält inför resten av eftermiddagen och kvällen men det blev inte så jäkla bra trots allt. Körde vidare ett tag vid grundet men utan någon mer kontakt på popper och inte heller på dropshot eller crankbait så var det bara att dra upp ankaret och åka vidare.


Testade en risvåle utan framgång så åkte till nästa och där var det i alla fall lite bättre. Får ganska snabbt ett skapligt hugg alldeles inne vid båten av en abborre som visade sig väga 0,41 kg och inte långt därefter ännu en godkänd på runt tre hekto. Första tog på nyinköpta FKP-Gear Viblure som verkar vara en riktig killer på just abborre. Har bara haft det någon vecka men har hunnit få en jäkla massa borrar på det, största på 0,61 förra veckan så inga jättar än så länge men det kommer nog snart hoppas jag. Efter dessa två skapliga och ett helt gäng mindre fiskar byter jag ställe och får en hel del abborre där med men bara smått. Får ett rejält hugg vid nästa ankring och bjuds på en kul fight med en gädda runt 2kg så det är inte bara abborrarna som tycker om Viblure, tur man körde med surflon till tafsen :) Körde runt på några ställen till men det var bara småborrarna som ville vara med och leka så jag drog mig mot bryggan. Väl där höll jag på att bli mördad av  miljarders mygg medan jag lastade ur båten, satans djur. Gör att man ser fram extra mycket mot det kalla höstfisket då myggen inte brukar vara särskilt stöddiga av sig.


Vad var det för nya prylar jag inhandlat då och varför gjorde jag det? Jo min Shimano Exage 1000 som jag haft till mitt lätta fiske har börjat lägga upp linan lite taskigt och till följd av det har man fått lite trassel ibland och är det något jag inte tål så är det grejer som inte fungerar som de ska. Så jag beställde mig en Shimano Rarenium 1000 från Angel Domäne. Beställde ju en Rarenium 2500 därifrån förra året och den har jag varit riktigt nöjd med och affären i sig är suverän med grymma priser och snabb frakt. Så både rulle och inköpsställe rekommenderas verkligen. Hittade dock ingen lina jag ville ha på deras webshop men de hade nya Berkley Nanofil ganska billigt så jag chansade och beställde lite sånt i diametern 0.12. Har bara varit ute och testat tre eller fyra gånger men än så länge har jag inga klagomål i alla fall. Kastar riktigt fint och bra kontakt med betet, men den är ju inte fullt lika hållbar som en flätlina i samma dimension men det var jag införstådd med när jag beställde. Ska jag hitta något negativt är det kanske att den låter lite mer när den går i ringarna på spöt och in på rullen. Har läst lite spridda åsikter om det, vissa tycker den är kanontyst medan andra har samma åsikt som jag så det kan säkert bero på spö och rulle också.

Köper man ny rulle så är det ju lite tråkigt att para ihop den med ett gammalt spö så jag köpte mig ett nytt sådant också. Förut hade jag SG Bushwhacker 10-30g och har väl varit ganska nöjd med det förutom att det känts lite för styvt för det lätta fisket jag använde det till. För några veckor sedan läste jag om FKP-Gear på Fisheco och blev intresserad redan då. Sen nu när jag var ute efter ett nytt spö började jag söka lite mer info om deras spö Draugen D4 men eftersom det är så pass nytt fanns det väldigt lite information att tillgå. Så jag drog iväg ett mail till FKP-Gear med lite frågor om spöt och fick ett långt och väldigt informativt svar från Fiskkonservatorn Himself. Kändes som detta kunde vara spöt för mig men eftersom det är så löjligt billigt var jag samtidigt lite skeptisk. Men jag intalade mig att det kan nog säkert vara bra ändå och gjorde en beställning. Passade även på att beställa ett par Viblure och så deras jiggar till dropshot. Piscari har jag beställt ifrån någon gång förut och de skötte sig lika bra denna gång, beställde på onsdagkväll och hade grejerna på fredagen så kan inte vara annat än nöjd.

Kombinationen med Rarenium 1000 och Draugen D4 är i alla fall helt suverän tycker jag. Passar helt perfekt till mitt lätta fiske med dropshot, jiggning, små ytbeten och crankbaits. Spöt är styvt nog för att klara dropshot och jiggning fint men har samtidigt riktigt fin aktion så det är skitkul att drilla även mindre fisk och tur är väl det för det har då inte blivit många storfiskar på sista tiden. Har ju som sagt bara haft grejerna någon vecka så kan ju inte tala för eventuellt slitage osv men blir det något sånt skriver jag det i framtiden. Än så länge får spö och rulle i alla fall 5 av 5 skatbon, satana så bra.


söndag 5 augusti 2012

Drömfisk och ett totalt misslyckande.

Alla har vi hört dem, storfiskarhistorierna.  Ofta är det en äldre generation som berättar om osannolika fångster i en svunnen tid, som helt saknar bevis. Att fiskar väger över 10 kg är vanligt, även om de aldrig blivit vägda. Fångstmannen är alltid övertygande säker på sin sak medan alla åhörare förutsätter att historien är måttligt kryddad. Idag upplevde jag något som mycket väl kan bli en av mina storfiskarhistorier, som jag "ljuger" om för mina barnbarn i framtiden.

Idag åkte jag ut själv. Sebbe visade tecken på att han börjar bli gammal genom att ställa in fiske pga. han skulle orka gå på kräftskiva på kvällen. Kalle hade dödat hjärnceller kvällen innan istället, så ensam styrde jag båten ut i blåsten. Allt gick fel denna dagen, allt men ändå upplevde jag mitt livs än så länge häftigaste fiskeupplevelse.

Som sagt när jag kom ut på sjön blåste det kraftigt. Jag hade dagarna innan kollat på fisheco's vertikalfiske film. Inspirerad av den tänkte jag att jag skulle prova mig på lite diagonalfiske efter gädda. Jag satte på ett gummibete riggad med kroken på ovan sidan. Jag fick till en hyfsad drift och studsade betet metodiskt mot botten. Helt plötsligt tog det tvärstopp. Betet fastna bakom en sten, en kombination av svåra förhållande och en allt för hårt ställt broms gjorde att linan small av som ett brev på posten. Jag svor för mig själv, de va då en jävla start. Jag provade det mesta den här dagen, 4 missade hugg och en tappad fisk var facit när jag började tänka på refrängen. Inget hade fungerat och allt som kunde jävlas hade jävlats.

Något uppgiven satsade jag på att ro drag över ett område som jag hoppades på skulle kunna leverera gädda. En soft 4-play i färgen real herring fick förtroende som bete. Strax innan jag skulle styra båten mot land kände jag en stöt i betet, troligen en sten men kontakten fick hjärnan att vakna till, direkt efter kom två hugg och mothugget möttes av ett fullkomligt stumt spö. Satt jag i stenen? Det kändes ju precis som en fisk. Jag lyfte spöt och då kom svaret, stenen drog iväg som ingen sten tidigare hade gjort. Detta följdes av en fantastiskt underhållande drill där hon länge tog betydligt mer linan än vad hon släppte ifrån sig.  Gång på gång sprutade linan av rullen och hon stod länge och tryckte på botten. Till slut kom hon upp med huvudet och majestätiskt skakade betet. Detta följdes av hon tog ytterligare 10 meter lina. Plötsligt vände hon och simmade mot båten istället, halvvägs mot båten bjöd hon på en riktigt lufttur och jag tjöt av upphetsning. Till slut fick jag in henne till båten och lyfte med ett bestämt gälgrepp in henne i båten. När hon väl lågt säcken fick jag ta ett par sekunder att lugna mig medan kroppen skakade av gäddfeber. Snabbt rafsade jag fram vågen ur väskan, jag kunde inte vänta med att få veta vad hon vägde. Ett tryck på on knappen möttes av texten Lo, hjärtat stannade för en sekund. Nej det kunde inte vara sant. Slut på batteri, inte nu! Ett tryck till, följt av samma text. Ett måttband hade jag i alla fall och den ordentligt tjocka gäddan mätte 102 cm. Jag va alldeles för uppspelt för att tänka tillräckligt klart för att komma på att jag i alla fall hade en fjädervåg i lipgripen. Inte heller hade jag en tanke på att ta ett snabbt kort på gäddan i säcken. Desperat ringde jag istället till Sebbe.
-Tja är du hemma? Jag har en gädda säckad och behöver en våg.
- nej jag är på kräftskiva och har druckit öl.

Besviken på att jag aldrig skulle få veta vad maddamen vägde kunde jag i alla fall konstatera att den mycket möjligt va den största fisk jag hittills hade fångat (pb 6,7 kg). Nått som i alla fall kunde konstateras var att det va den vackraste gädda jag sett med en svagt färgad leopardbuk. 

Besvikelsen förvandlades dock snabbt till glädje. Vilken fantastisk fisk och kamp. Visst skulle jag gärna vilja veta vad hon vägde, men ärligt så spelar det mindre roll nu. Nått som dock betynger mig är att jag inte hade någon vän att dela denna sjukt härliga upplevelse med.

Även om jag önskar att den här historien hade skrivits på ett annat sätt, så lärde jag mig i alla fall en sak. Vi sportfiskare jagar ständigt pb'n. Men när allt kommer omkring har den faktiska vikten inte så stor betydelse. Det är det här vi drömmer om och lever för. Att efter en adrenalinstin drill, med skakig hand få lyfta en vacker gädda i båten. Om jag tar henne igen, då ska både kameran och vågen dokumentera, det är ändå en sak som är säker!


Skitfiske!