måndag 28 maj 2012

Gäddfiske på åkern marma.

I helgen fiskade vi för oss ett helt nya vatten. Med bilen fullpackad med fiskeprylar och med en spänd förväntan tog vi oss på lördagsmorgonen till marma för lite gäddfiske. Kvällen innan hade Gävle visat sig från sin bästa sida och bjöd på spöregn så fort Sebbe satte sin fot i stan. Lördagen bjöd ändå på hyfsade förhållanden med växlande molnighet och en svag vind. Vi började att betala för vår hyrbåt och införskaffade fiskekort. Kort därpå satt vi i båten (Linder 440) och team skatbo tuffade för första gången ut med en bensinare. Faktum är att vi var väldigt stolta när dagen var över att vi klarat oss utan motorhaveri hela dagen, då vi annars endast fiskar ninjastyle och smyger oss fram ljudlöst med elmotor.

Helt på vinst eller förlust satte vi sikte på en närliggande lekvik med förhoppning om att det skulle ligga kvar någon fet madam där och slöa. Väl där började Sebbe plocka upp ekoloder och konstaterade att vi var på väldigt grunt vatten. Efter några snabba kasst beslöt vi oss för att söka oss ut mot djupare vatten. Ekolodet fortsatte dock att visa dryga metern trotts att vi efter en stund var långt ifrån land. Det kan aldrig stämma tänkte vi och provmätte med en åra. Jodå mycket riktigt, drygt en meter. Då förstod vi det, vi var inte i en sjö, vi var och fiskade på en åker. Sebbe som är teamets Gandalf berättade att han hade läst att marma egentligen till stora delar var gammal åkermark som vattenfyllts genom uppdämning. Med den insikten hade vi i fortsättningen stenkoll på lodet och sprang gång på gång på meterdjupt vatten mitt på sjön. Det grunda vattnet skapade dock sjuka djupbranter och bara på ett par meter kunde det gå från grunt till 13 meter. I våra näsor luktar det riktigt bra gäddfiske om man kan vattnet.

Hur gick vårt fiske då? Skapligt. Vi försökte söka fisken i bakvatten där vi fick lite vindskydd, och gärna på kanten mellan djupt och grunt vatten. Relativt tidigt tog jag en gädda som vägde in på 4,75 kg på en Svartzonker spin tin tigergös. Det gav mersmak men tyvärr vart det dagens största fiska. Vi plockade några mindre gäddor innan vi tog matpaus och sträckte på benen på en stenhäll. Efter maten fortsatte vi att undersöka vattnet och hittade aldrig riktigt rätt. Vi beslöt oss för att avsluta på samma ställe som jag tog min gädda, i hopp om att det åter stod fisk där. Självklart drog jag på samma bete och bara ett stenkast ifrån stället där första fisken högg satt ännu en fisk. Denna gång var det en vacker abborre som hälsade på i båten. Efter några snabba bilder simma den glatt tillbaka.

Det fick avsluta dagen och vi var trots allt rätt nöjda med dagen. Turen gav oss mersmak och vi pratade i bilen hem om att försöka lära oss vattnet och återvända för en ny match. Tips tas därför tacksamt emot, även djupkartor som visar vad älvfåran går. Dagen visade i alla fall på hur roligt och spännande det är att prova nya vatten. Jag kan verkligen rekommendera alla att bryta rutinerna i era hemvatten och då och då bege er till helt okända vattnen för att prova lyckan. Skitfiske!

lördag 12 maj 2012

En regnig lördagsmorgon.

Vad gör man när man vaknar kl 6:30 en lördagmorgon och regnet piskar mot rutan? Vänder sig och somnar om? Nej, sticker ut och fiskar såklart. Jag vaknade tidigt i morse och stack ner för att fiska lite i regnet. Döm av min förvåning när det inte var en ända själ som hade tänkt samma sak. Jag började fiska några platser som jag förstått är populära bland de som flitigt besöker ån. Den magiska busskuren gav inga gösar. Inte heller sträckan mot tågbron. Den enda fisken jag fick kontakt med var en död brax som kom flytande och tittade upp på mig. Det där kan aldrig vara ett gott tecken tänkte jag.

Efter det började jag fundera på om jag skulle gå hem och koka mig en kopp kaffe, eller försöka en sväng på Brynäs. Jag valde det senare och det visade sig vara rätt val, då jag slapp gå hem fisklös. Jag började nöta rakt ut med jiggen över ån. Inte ett ända hugg där heller. Jag uppmärksammade dock att det var väldigt mycket betefisk efter kanterna. Det vore då helt otroligt om det inte fanns abborre under dem där tänkte jag och mycket riktigt började betsfisken sprätta runt efter att ha blivit uppjagade av något underifrån. jag drog på en dropshotrig och började fiska av kanterna, och det gav snabbt resultat. Ettriga abborrar va snabbt där och röck i jiggen. Snacka om att det kändes som solen kom fram när jag lyfte upp den första abborren i regnet. En väldigt fin sådan var det också, och hal då den lyckades sprattla mig ur händerna när jag kroka loss den. Det vart således ingen bild på den vackraste av dagens borrar.

Jigga abborre är faktiskt barnsligt kul, man känner sig som ett litet barn som sitter och metar när det börjar rycka i jiggen. Fortfarande ingen gös landad i den där jävla ån men lite abborre är i alla fall bättre än inget. Jag kände mig ganska nöjd när jag vandrade hemåt samtidigt som den övriga delen av stan börja vakna till.

söndag 6 maj 2012

Fin gädda igen!

Fiske i helgen var inplanerat sedan någon vecka, det enda som var lite osäkert var om det skulle bli på Lördag eller Söndag. Det slutade kanske inte helt oväntat med fiske båda dagarna. Daniel åkte ner från Gävle i Lördagsförmiddag och strax före tolv var jag på plats och hämtade upp honom. Vädret hade sett minst sagt opålitligt ut och när vi satt i bilen på väg till Bredsjön haglade det nå djävulskt. Nästan så man funderade om det skulle bli bucklor på bilfan haha. Vi tänkte att i värsta fall får vi väl sitta i bilen några minuter vid sjön och vänta ut ovädret men när vi väl kom fram var det bara lite regn så vi packade i båten och drog iväg ut på böljan den blå.

Det var vindar som inte var av denna värld och min stackars Endura 30 fick verkligen kämpa, det var en jäkla tur att vi tog med oss två batterier. Fisket som försvårades ganska mycket av vinden var helt värdelöst största delen av dagen. Vi fiskade vid alla platser vi kunde tänka oss samt några till. Det var inte förrän mot slutet av dagen när jag började köra min Svartzonker SpinTin som det hände något. Hade varit ankrade vid samma ställe ett tag och det verkade heldött. Kastar min SpinTin ungefär en meter in i vassen och börjar veva. När jag kommit någon meter utanför vasskanten smäller det på ett riktigt fint hugg men sen blir det inte så mycket motstånd. Vevar in den till båten och väl där verkar den vakna till och bjuder på ett par fina rusningar. Daniel plockar fram håven och håvar den utan problem när den kommer in igen kort därefter.


Vi gissar på runt 4kg då den sett ganska smal ut i vattnet men när den väl ligger i håven och vänder magen mot skyn tror vi den kan väga några kilo mer. Riktigt stor knöl i magen så hon hade nog mumsat på en brax eller större abborre alldeles innan hon frestades av min SpinTin. Vi väger henne i alla fall till 6.35 kg och fulmätningen visar 101cm. Med fulmätning menas att jag bara höll upp henne och höll i måttbandet längst fram vid käften medan Daniel mätte längden så det kan säkert diffa några centimeter. Efter ett par kort får hon friheten åter och fisketuren känns plötsligt inte så tokig trots allt.

Vi fortsätter harva vid samma vass och vid nästa ankring 50 meter längre bort får jag än en gång ett aggressivt hugg på SpinTin. Denna visar sig dock vara betydligt mindre och lägger sig på ytan och bara åker med in till båten. Uppskattar vikten till runt två kilo, fick djävlas så mycket för att få ur krokarna så tyckte vägning var onödig. Om man ska hitta någon nackdel med Spinnerbaits så är det väl just det att det kan vara svårt att se krokarna i gäddkäften när man ska kroka av, speciellt när det är lite mindre exemplar som har klivit på. När så även denna gädda fått friheten åter känner vi att det är dags att börja dra oss hemåt. Missar ett hugg på vägen hem men annars händer inget mer.


Idag var det betydligt bättre väder och innan man åkte ut till sjön såg det ut att bli riktigt varmt och skönt i solen. Men ack vad jag misstog mig, ännu en dag med helvetesblås väntade och jag önskade jag hade tagit flytoverallen istället. Fisket börjar i alla fall lovande. Vid första ankringen för dagen får jag ett riktigt karatehugg på min SpinTin. Ett par lite snabbare gungningar i spöt skvallrar om att det kanske bara är något litet trots allt och jag börjar veva in. Ganska snabbt tar det dock tvärstopp och efter ett par djupa bugningar av spötoppen kliver gäddan av innan vi ens fått se den. Riktigt frustrerande men det är väl det som är fiske... Fortsätter nöta med SpinTin och snart får jag en liten gädda på knappa kilot, alltid en liten tröst. Sedan följer några timmar med oerhört segt fiske, när vi är på väg tillbaka mot bryggan och kör lite bondtrolling mitt på sjön nyper en gädda runt kilot Daniels Mieko Basas. Kul med årets första gädda men framförallt kul med fisk på nya grejerna. Det är som om karln aldrig gjort annat än att fiska med multirulle, nästan i alla fall :)

Vi kör väl någon halvtimme till efter det men det händer inget av intresse. Hoppas det lossnar med antalen snart, visst är det roligt med större fiskar ibland men ett klasiskt sniprally tackar man ju inte nej till haha.

Shitfishing ya'll!

tisdag 1 maj 2012

Solskensfiske

Efter flertalet fisketurer nu i vår när vädret varit mer eller mindre kasst fick jag för en gångs skull vara ute och fiska i finväder. Det var ytterst lite vind och klarblå himmel, gött nå djävulskt. Själva fisket visade sig inte från sig bästa sida de två första timmarna för jag fick inte ett enda hugg. Stannade och fiskade av platser som brukar leverera och rodde drag lite överallt utan någon framgång.


Det skulle i alla fall visa sig att det var ett par gamla hotspots som skulle leverera idag. Ankrade upp utanför ett sund och stod och nötte med allehanda Svartzonkers men gäddorna var som bortblåsta. Gick då ner i storlek och körde Soft 4Play 13 i färgen firetiger som brukar vara en killer (Speciellt för Kalle), i alla fall på lite mindre fiskar men fortfarande ingen utdelning. Drog till med en frustrationsfika (de stackars gifflarna hade ingen chans) och efter det bytte jag till ännu en 4Play i samma storlek men i abborrsfärg då jag tänkte att de kanske föredrog betena au naturel dagen till ära. Gjorde ett par kast mot vassen men det var inte förrän jag vevade in sjukt sakta som hugget kom. Ett riktigt aggressivt hugg med bra fight som följd. Krokar av den i håven, väger den utlekta fisken till 3.25 kg och mäter den till 90 cm prick. Borde ha haft minst ett kilo till i kroppen i bra kondition men man kan ju inte få allt.

Efter gäddan fått simma vidare fortsatte jag nöta på samma ställe men utan resultat. Drog då upp ankaret och drog till ett annat gammalt hotspot, ett fint vassutskott utanför en udde där vi brukar kunna plocka lite fisk. Började såklart köra med 4Play igen men här gick den bet. Bytte då spö och satt på en av mina nya spinnerbaits från Svartzonker, SpinTin. Harvade den både genom vassen och utanför men utan resultat. Bytte då taktik och började ta hem den lite ryckigare, nästan som en jigg. Resultatet kom direkt med ett hugg på bara ett par meters lina. Efter en kort men relativt dramatisk kamp tack vare den korta linan såg jag att det var en abborre och skyndade mig med håven. Lite oväntad fisk på det betet kanske men en riktigt fin bonusfisk i vilket fall. Vikt 0.84 kg och längden 40 cm. Efter ett par bilder fick den friheten åter och jag fortsatte givetvis på samma ställe. Men det var inga fler fiskar där som ville vara med och leka, jag bytte till och med till jigg och körde med det men utan resultat.

Eftersom jag skulle ut och jobba natt var jag tvungen att röra mig hemåt alldeles för tidigt i det fina vädret men lyckades i alla fall ta en liten snipa på dragrodden hem, tog på en getingfärgad Swim Whizz 600.

Bilderna blev som allt som oftast piss med min Ixus och självutlösaren så jag lär väl börja leta efter en ny kamera. Någon av alla tusentals (haha) läsare kanske har några tips? Kompakt/System spelar ingen större roll men kravet är att det ska gå att köpa till en fjärrkontroll så man slipper springa runt hysteriskt i båten när man satt igång självutlösaren.

Shitfishing ya'll!