måndag 29 augusti 2011

Morgonfiske

Blev lite morgonfiske på Bredsjön idag. Var ute i båten vid sex och började testa lite med flötestrolling. Hade bara med mig en sill då syftet idag var att få reda på hur stort sänke som behövdes, i vilken fart man kan köra osv. Hade 18g på idag och verkar som jag behöver mer än så för att just detta bete ska hålla sig nere på önskat djup. Körde runt och laborerade med detta i ungefär en timme utan kontakt, inte helt oväntat dock då jag såg detta mer som ett test.

Bytte till de vanliga gamla betena och då började fiskarna komma upp direkt. Dagens vinnare på antal gäddor blev som så många gånger förr en blå och silver Rapala Rattlin' Rap 8. Totalt för dagen blev det åtta gäddor men inte en endaste abborre, lite ovanligt för Bredsjön. Ingen storlek på fiskarna idag heller men de allra minsta höll sig borta och de flesta låg mellan 1-2kg. Annars är inte flertalet på runt sju hekto ovanligt. Kanske beror på nymånen? Ska i alla fall försöka pressa in så mycket fiske som möjligt under det första kvarteret.

Läste en tråd om rullar på fiskesnack och såg att man kunde få en Shimano Rarenium 2500 Ci4 FA från Tyskland för ~1400 inkl frakt så jag slog till på det. Aningens skillnad från de 2995kr som de svenska handlarna ska ha... Ska bli skönt att byta ut min Okuma som jag inte varit helt nöjd med, men iofs så kostade den ju bara några hundralappar. Återkommer med åsikter om rullen och eventuellt ett par bilder när den anlänt och har provfiskats.

onsdag 24 augusti 2011

Strålade sol och kilos borre!

Idag vart ett klassiskt after work fiske med Sebbe. Bredsjön var som oftast stället för dagen och efter att snabbt lastat i grejerna i båten var vi påväg ut på en nästintill vinstilla sjö. Solen gassade på ganska bra efter efter ett par dagar av dåligt väder, så förhoppningar på bra abborrfiske fanns. Som det nästan alltid blir, började vi med en sväng förbi ett hot spot som numera felaktigt går under namnet 100% stället. Men som namnet antyder har det levererat ganska generöst med fisk. På vägen dit hade vi några beten i vattnet och provade att öka farten ett kortare tag för att sedan gå ner till lite långsammare dragrodd igen. Efter första tempo-ökningen hade Sebbe direkt ett hug som dock inte satt. Vi forsatte och gjorde en liknande tempo-ökning en stund senare. Kort efter att vi hade sänkt farten igen fick jag ett hugg och den här gången satt fisken. Bara sekunderna efter att jag krokat min fisk så gör även Sebbe ett mothugg. Dagens första dubbelhugg va ett faktum. Vi drillade in varsin abborre av godkänd storlek. Min vägde 0,51 och Sebbes vägde in på 0,58. Ingen dålig start på dagen och abborrarna verkade mycket riktigt vara på hugget. lite roliga kuriosa var att båda abborrarna högg på exakt samma bete, en rapala rattlin' rap i färgen BSD.

Efter att abborrarna fått simma tillbaka igen fortsatte vi mot vårt mål. En ny tempoväxling med motorn var vi såklart tvungna att testa och mycket riktigt högg det igen på Sebbes spö. Intressant att det kom tre hugg i rad kort efter att vi gjort en tempoväxling med motorn. Det finns nog en poäng i att inte bara monoton trolla runt utan bryta mönstret med lite olika tempo och köra i s-former.

100% stället levererade denna dag också. Först fick jag en mindre gädda och sedan kom dagens andra dubbelhugg. Denna gång var Sebbe den som kroka den första fisken som var en mindre abborre. På mitt bete högg en gädda som uppskattas till 2 kgs klassen.

Efter två misslyckade ankringar drog vi till en risvåle som tidigare bara levererat mindre gädda. Jag hade en Super Spook på spöt och direkt i först kastet attackerade en fisk betet, men den satt inte. Jag fortsatte att metodiskt ta hem mitt bete och hoppades att den skulle göra ytterligare ett försök, mycket riktigt ett andra hugg kom men även den här gången missade den betet. Fisken verkade dock ha gett sig fan på att ta betet så den gjorde ett tredje försök och den här gången satt den. Det tredje hugget kom så pass nära båten så jag såg direkt att det var en fin abborre som tagit min Spook. Jag beordrade Sebbe att göra sig redo med håven och utan någon direkt fight hade vi abborren i båten. Att det troligen var ett PB för min del kände jag direkt men mitt mål för sommaren var en abborre över kilot, va den så pass stor? Vågen hade svårt att stabilisera sig och till en början såg det ut som jag skulle missa kilosgränsen med retligt små marginaler. När vågen hade stabiliserat sig visade det sig istället att jag hade turen att klara gränsen med minsta möjliga marginal. Vågen visade 1,01kg. Jag var dock lite ängslig att vikten inte stämde så efter fotografering vägde vi den på nytt innan release och mycket riktigt, vågen visa exakt samma vikt igen. Tyvärr kände jag att det var dags att låta abborren simma tillbaka efter kontrollvägningen så vi glömde att ta längd. Det känns dock inte som hela världen eftersom vikten var det viktigaste i det här fallet. Lite extra kul var det att med den fisken ha uppnått mitt huvudsakliga mål för året med PB på alla arter.


Fisket fortsatte några timmar till men inget mer nämnvärt fångades, endast någon enstaka mindre gädda fick uppleva världen ovanför ytan innan vi packade ihop. Avslutningsvis kan jag bara konstatera att abborren är en väldigt vacker fisk och jag hoppas att vi får se några fler nya PBn på arten innan isen lägger sig.

tisdag 16 augusti 2011

Bara smågäddor.

Har blivit några fiskepass de senaste dagarna. Tyvärr har dom alla gemensamt att det bara har varit småfisk som kommit upp. I Torsdags testade jag och Kalle en för oss ny sjö, nämligen Gäsen. Vi tyckte vi ankrade och fiskade av alla de bästa platserna men kammade noll vid varje ankring. De enda fiskarna som fångades klev på när vi rodde drag på måfå kors och tvärs över sjön. Vi lyckades även båda två med konststycket att kasta fast i träd från båt... Otroligt rutinerat men det var inga problem att få tillbaka betena iaf då de satt så pass långt ner.

Sen har vi två turer på Bredsjön också. En i Lördags med Kalle och en idag med Daniel. Den gemensamma nämnaren för de två är såklart att vi bara fått småfisk. I Lördags tror jag vi fick totalt 11 gäddor och det var nog inte mer än ett par som kom över kilot ens. Idag drog vi 8 gäddor och det var samma sak där, max två över kilot. En bonusborre på 0,33 var väl enda skapliga fisken idag. Hoppas verkligen på bättring snart. Jag har iaf köpt lite grejer så jag kan testa på flötestrolling efter storgäddorna. Det är bara betesfisken som saknas, funderar om man ska köra med något köpt deadbait som sill eller kanske makrill eller om man ska fixa sig en mörtstuga och köra på de stackarna som villar sig in där. Kan tro det är svårt att få några mörtar av storlek i dom bara, får se hur jag löser det hela.

onsdag 10 augusti 2011

Bra med gädda i ruskvädret.

Idag var det än en gång fiske i Bredsjön som stod på schemat. Snackade med Joel igår och han skulle eventuellt med ut han också. Men när tiden för avgång sattes till klockan nio och han sa att han inte skulle ställa klockan utan se vilken tid han vaknade visste jag direkt att det inte skulle bli något fiske för honom.
Jag kom ut på sjön runt halv tio och drog mig direkt mot stället där Joel fick sin fina gädda sist. Körde ett par vändor med min Rattlin' Rap på lilla spöt samt en likadan Rapala X-Rap som Joel hade framgång med sist på det andra. Monkey see, monkey do. Det var dock bara Rattlin' Rap som levererade i början och jag drog ganska snabbt ett par gäddor runt kilot.

Körde ett par repor till men utan kontakt så jag drog bort till en risvåle för se om någon abborre var hemma. Drog några tusenbröder på min lilla jigg innan en större sög i sig jiggen, uppskattar vikten till runt 4hg. I kastet efter jag släppt tillbaka abborren rycker det till rejält i spöt. Tror först att det är en finare abborre och blir givetvis lite besviken när jag ser att det är en gädda. Krokar av gäddan och fortsätter med jiggen och det tar inte många kast förrän ännu en gädda drar i sig jiggen. Denna något större, runt 1,5 kanske. Alla fiskarna vid risvålen tog på en sju centimeter grön liten Relax Kopyto.

Efter den korta sejouren vid risvålen åker jag och hämtar en fiskesugen Kalle vid bryggan som kom direkt från Stockholm. Han var väl inte direkt klädd för rådande väderlek men det är inte ofta man hör Kalle klaga på regn eller kyla och det var det inte tal om idag heller. Med Kalle i båten drog vi till ett ställe med en hel del näckrosor. Kalle körde på någon konstig groda och jag körde på spinnerbait, jag gick dock lottlös. Kalle hade ett par hugg på sin groda innan han bytte till Tailcrawler och lyckades dra upp en mindre gädda

Vi tröttnade ganska snabbt på näckrosorna och begav oss ut mot djupet igen. Rätt som det är suger det till rejält i mitt spö med X-Rap på, ett riktigt karatehugg. Mothugget sitter fint och efter en ganska odramatisk fight gör Kalle en exemplarisk håvning. Efter kroklossning och fotografering vägs gäddan till 3,46kg. Både jag och Kalle trodde nog den skulle väga lite mer men vågen ljuger inte. Släpper tillbaka gäddan och fortsätter vår dragrodd. Det dröjer inte länge innan en mindre gädda hugger på spöt med Rattlin' Rap och den  landas och släpps tillbaka helt odramatiskt.

Ungefär en timme efter att jag fick gäddan på 3,46 är vi och kör på samma ställe igen. Denna gång är det Kalles spö som böjer sig fint och det dröjer inte länge förrän gäddan kommer in till båten. Väl där bjuder hon på några fina rusningar innan jag lyckas håva henne. Det visar sig vara en riktig liten tjockis och hon tynger vågen till 4,25kg. Ganska slutkörd blev hon nog ändå för Kalle får hålla i henne ett bra tag vid sidan av båten innan hon simmar iväg för egen maskin.


Vi kör några vändor till över samma område men utan resultat så vi drar oss bort mot risvålen för att se om gäddorna har försvunnit och abborrarna åter är på hugget. Ja nog var dom på hugget alltid men tyvärr ingen storlek alls på dom, den ena mindre än den andra. Vi får ganska snart nog av tusenbröder och börjar köra en sista repa innan hemfärd. Hinner inte långt innan jag får en gädda på runt 1,5kg på Rattlin' Rap och medan jag krokar av den hörs lite åskmuller i fjärran. Det får fungera som slutsignalen för dagens fiske och vi drar oss mot bryggan. På det stora hela en riktigt bra fisketur så det verkar löna sig att åka ut även fast det är pissväder ibland.

söndag 7 augusti 2011

Från exil till gäddfeber

Denna lördag började inte något vidare på väderfronten, med "..trrrrrr" mot fönsterbrädan och en grådaskig vy utanför lagom tills kaffet kokat klart. Jaha, det var ju otippat efter en vecka med 25-30 grader, hann jag tänka innan jag fick höra från Sebastian att det skulle klarna till eftermiddagen. En lättnades suck drogs, med hemska flashbacks till de urdikade kanaler och ankdammar som varit det enda som skådats i vattenväg i min exil. Men nu skulle det då äntligen bli dags för en fisketur på Bredsjön tillsammans med Sebastian och Daniel, vilken skulle bli min andra för i år!
Efter att ha sett över fiskegrejerna och hämtat upp Daniel bar det ut mot sjön, där vi två skulle köra en båt, och Sebastian köra med sin.

Från start fick vi höra om ett par abborrar, den största på 9hg, som landats av honom med hjälp av en Rattlin' Rap. Abborren hålles här upp för fotografering innan den fick simma vidare:





Väl ute på sjön med drag i vattnet föll förstavalet på en jigg, men efter ett missöde med tunna rep och tunga ankare lades strategin i blåsten om till mer dragrodd. Därmed byttes dragen, och för min del började jag med en Clackin' Rap. Daniel och Sebastian körde på varsin Rattlin' Rap. Efter en tid var det dags för dragbyte kände jag, och valet föll på en brunaktig, ledad Rapala X-Rap som går hyffsat djupt. Förra året högg en rätt lovande abborre på den, så det var lite hoppet även denna gång. Det gick inte mer än två minuter innan en gädda som snarare hade kunnat ätits upp av en hygglig abborre högg, och kanske en kvart efter den högg nr två för dagen, som även den var av mindre storlek. Därefter fiskade vi vidare på samma vis, och vände om i änden av sjön för att passera ett bra ställe på vägen tillbaka.
Tio minuter hann vi åka, ungefär, innan det åter högg på min wobbler, men denna gång var det en större fisk. Jag sade till Daniel att jag hoppades att det var en borre, men ganska snabbt blev det klart att om så vore fallet skulle det då bli rekordfisk så det hette duga, så förväntningen lades om till en slemmig krokodil. Frågan var bara hur stor. Mitt spö är hyffsat kort och har betesvikt 5-25gr, och det stod hyffsat böjt från början. Fisken följde med under protest mot båten, men höll sig bestämt kvar nere vid botten. När den närmade sig båten, vände den om och rusade iväg, med knarrande broms på rullen och väldigt bockat spö. Gång på gång körde vi samma rutin, och började prata med Sebastian i andra båten om att vi kanske skulle låna lipgrip samt hans håv. Gäddan kom upp och visade sig, varpå Daniel utbrast att den nog var rätt stor, fem kilo åtminstone, vilket bara spädde på önskan om lipgrip + vettig håv. Ett par snygga driveby's av Sebbe senare hade vi båda i båten, och gäddan fortsatte envisas. Efter gissningsvis 5-10min kamp kom hon dock upp till båten, och kunde landas av Daniel i håven. Helt klart ett nytt PR för mig, där tidigare största gäddan inte varit mer än 2-3kg gissningsvis. Tämligen amatörmässiga gälgrepp provades, gäddan damp i båten (lyckligtvis i och inte vid sidan om), innan den kunde läggas i blöt vägpåse, och sedan mätas + fotograferas.
Här håller jag upp henne, som visade sig vara en tämligen fet och välmående fisk. Daniel fällde kommentaren att den nog fan svalt en brax strax före den högg på mitt drag, vilket inte lät alltför otroligt.


102cm lång, och en vikt på 6.8kg visade det sig! Mycket roligt, och en väldig höjning av PR. Efter fotograferingen skulle jag sätta ner henne i vattnet och hålla i stjärten tills hon återfick krafterna, men det ville hon inte vara med om. En ruskning, ett magplask och rätt snabbt en gädda som försvann åter ner i djupet. Tack för en god match, och hoppas du äter upp dig än mer till nästa gång, helt enkelt!




Kaffe och gifflar laddade batterierna vid ett par tillfällen, och vi fiskade vidare på samma vis. Sebastian började rycka gäddor och abborrar till höger och vänster, med en slutsumma på fem gäddor (varav en var akrobatiskt lagd och hoppade upp i båten) och två abborrar. Jag fick en till gädda på kring två kilo kanske, men av någon anledning valde fiskarna att vara selektiva med vilka drag de högg på så Daniel gick bet för dagen.
En mycket rolig fisketur, och snacka om att fiskelusten vaknade till liv ordentligt! Summa för dagen blev alltså nio gäddor och två abborrar.

torsdag 4 augusti 2011

En hel del fiske, dåligt med uppdateringar.

Har varit riktigt dåligt med uppdateringar efter de senaste fisketurerna. Skyller på en blandning av dåliga fiskeresultat, kamerabrist samt ren och skär lathet. Men ska väl försöka skärpa oss.

Var ut med Daniel på Bredsjön idag på eftermiddagen. Skulle haft med oss Joel också men det krånglade till sig lite så vi hoppas få med oss honom ut på Lördag istället. Vi kom ut på sjön runt fyra och vädret var riktigt glassigt. ~25 grader och sol men med precis rätt mängd blåst så det inte kändes för varmt. Vi hade förhoppningar om ett par grova abborrar men några sådana fick inte syna insidan av båten denna dag. Daniel hade en fin som säkert var lite över halvkilot med till båten men efter ett dåligt ingripande med håven från min sida så slet den sig.  Lite senare hade jag också en skaplig bit på men även den kom undan med blotta förskräckelsen precis vid båtkanten.

Efter lite dragrodd ankrade vi upp vid en risvåle för att lura abborrarna men det var inte mycket som hände. Rätt som det är får jag ett rejält hugg på min Rattlin' Rap men den släpper efter ett tag. Fortsätter nöta på samma ställe och så smäller det på igen, denna gång är det lite mer rejäla ryckningar i spöt så börjar inse att det tyvärr är en gädda. Efter en bild och vägning fick hon simma vidare. Vikten på 2,2 kg är inget att skryta med men roligt att drilla på lättare utrustning helt klart. Efter det for vi runt kors och tvärs över sjön och plockade flera smågäddor men abborrarna ville då inte vara med. När vi drog oss tillbaka mot bryggan drog Daniel en gädda i samma storlek som min 2,2kg så vi funderar på om det nog inte var samma fisk. Tyvärr fotade vi dom från olika sidor så att jämföra fläckarna går ju ej. Tror vi fick 9 gäddor totalt i båten, 6 av dom tog på Rapala Rattlin' Rap, 2 på Clackin' Rap samt en på Westins Jätte i färgen papegoj.

Hoppas på lite bättre storlekar nästa gång. Skitfiske!