tisdag 28 juni 2011

Bra väder men sämre fiske.

Då va man precis hemkommen från en dag på sjön med strålande sol men tyvärr väldigt dåligt med fångst att rapportera. Jag och Sebbe stack ut på bredsjön direkt efter jobbet. Vid gjorde första ankringen där Sebbe fick sin 0,86 kg's abborre sist men det var dött som i graven. Efter det kastade vi vid några vassar som har gett utdelning tidigare. Det gjorde de idag med men väldigt blygsamt. Facit för dagen stannade på sex gäddor och två abborrar. Alla med lång tid framför sig innan det blir något att skryta om över internet. Jag hade dock en abborre på min spinnerbait som jag tyvärr tappade, spöreaktionen och en snabb blick på fisken ,innan den försvann ner i djupet, skvallrar om att det var en abborre av respektabel storlek.

Det ända värt att nämna var att spinnerbait bidrog med 6 av de 8 fångade fiskarna. Spinnerbaiten funkar uppenbarligen bra i det varma vattnet. Största vinnaren idag var ändå t-shirtbrännan som nog gjorde stora framsteg.

söndag 26 juni 2011

Heldag på Bredsjön.

Klockan elva drog jag och Daniel till Bredsjön för lite fiske. Började som vanligt att åka längs vassen där Daniel fick sina fina gäddor förut men ännu en gång blev det bom just där så nu får vi nog ta och strunta i den vassen, i alla fall för ett tag. Kom fram till ett ställe med lite stenar där jag fick en liten gädda på spinnerbait sist och det dröjde inte länge förrän jag tog en liten rackare på samma spinnerbait just där. Förutom den fisken verkade det dock ganska dött så vi drog vidare. Daniel fick upp en minimal snipa på sin Rattlin Rap som han haft en del framgång med på sistone.

Vi ankrade upp vid det klassiska grundet där vi brukar kunna plocka fina borrar på ytbeten om somrarna men idag var det tyvärr heldött. Flyttade oss då några hundra meter till en risvåle intill en vass och där fick jag en mindre gädda på min Relax Shadjigg, tyvärr bet han av paddeln på den så den blev förpassad till de sälla jaktmarkerna. Jiggen alltså, gäddan fick simma vidare såklart.

Drog vidare till ett ställe där vi jämt fått fisk senaste turerna och så även idag. Daniel tog ett par fina borrar på runt fyra hekto på Super Spook samt på ett Bass Pro Xps Crankbait. Jag blev utan borrar men lyckades ta en gädda på Soft 4 Play 13 med Lipscull. Självklart lyckades pinnen gå ur jiggen lite och därmed försvann jiggen ner i djupet. Tycker Savage Gear kunde ha fixat det lite smartare, men det är klart att desto fler jiggar man tappar på det sättet ju fler måste man köpa för att ersätta dom.

Sen blev det lite nötande i en vik med mycket näckrosor så jag körde ganska hårt med M/G spinnerbait och fick en gädda på det. Samma sak för Daniel som också plockade en gädda på sitt spinnerbait från Strike King. Jag fick också en liten gädda på min nyinköpta Svartzonker McTail som jag riggat med paddel. Rör sig riktigt fint i vattnet och fångar ju bevisligen fisk också. Ankrar upp på ytterligare ett par ställen och drar några smågäddor till, tyvärr ingen storlek på gäddorna idag heller. Den största och den enda som vägdes visade hela 1,62kg på vågen...

När vi var på väg till bryggan igen beslutade vi oss för att göra ännu ett försök till att lura någon abborre och stannade därmed vid den djupaste risvålen i sjön. Jag körde med en abborrfärgad Soft 4Play 13 med lipscull och i första eller andra kastet sög det till rejält i grejerna ganska nära båten. Några kraftiga ryck får mig att misstänka abborre men då jag blivit lurad på samma sätt tidigare under dagen håller jag tyst. När den sen bryter ytan några meter från båten ser jag att det är en fin abborre och säger åt Daniel att ta håven. Kommer in till båten ganska odramatiskt och Daniel håvar den som han inte gjort annat. Vågen stannar på 0,86kg och längden mäts till 41cm. Därmed årsbästa på abborre för min del men förhoppningsvis (givetvis) ska det förbättras snart då de varma kvällarna med fina popperborrar kommer allt närmare!

Allt som allt var det en riktigt rolig fisketur idag. Hade ett par regnskurar men det var inte så farligt och på slutet blev det faktiskt riktigt varmt när solen höll sig framme lite längre. Nu börjar ny period på jobbet men förhoppningsvis hinner vi ut en sväng på tisdag eftermiddag efter de sega förmiddagsskiften.

fredag 24 juni 2011

Nattfiske utan vidare utdelning.

Planen för kvällens fiske var att dra ut vid sjutiden men på grund av hotande åska kom vi inte ut på sjön förrän klockan var närmare nio. Trots en hel del tunga moln klarade vi oss helt från regn och det var vi tacksamma för, alltid trevligare om man får vara torr. Fisket var dock under all kritik. Jag hade ett par pet på mina beten men inget som fastnade. Daniel hade lite mer tur och klockan 23:05 kunde han landa sin första gös någonsin. En liten stackare som såklart fick simma vidare men alltid roligt med en första gös. Vi fortsatte ro drag fram till klockan två men inga kontakter alls, om man nu inte räknar ett par bottennapp. Så resultatet av fem timmar på sjön blev alltså endast en liten gös, men det är ändå något speciellt med nattfiske. Hoppas bara på fler fiskar nästa gång!

onsdag 22 juni 2011

Spinnerbait och segelflyg.

Satt och läste senaste numret av Fiske-Feber inatt på jobbet då någon lämnat kvar den. I den så stod det en hel del om Spinnerbaits och lite olika tips om hur de ska fiskas. Så idag när jag drog ut på Bredsjön hade jag gett mig fan på att köra hårt med min M/G Muskie Tandem. Tidigare har jag inte fått något på den men den har väl i ärlighetens namn inte fått så mycket tid i vattnet heller. Om man ska tro tipsen i tidningen så fiskade jag hem den alldeles för långsamt tidigare, idag vevade jag på betydligt snabbare och resultatet lät inte vänta på sig. Det blev sex gäddor på M/G samt en på Westin Shallow som jag rodde lite drag med. Ruskigt roliga hugg på spinnerbait, alla satt helt perfekt i överkäken också så det gick så lätt att släppa tillbaka dom. Tyvärr ingen vidare storlek på dom, största kan nog ha vägt 1,5 kanske. Men fortsätter man nöta med spinnerbait är det nog bara en tidsfråga innan något större kliver på!

När jag åkte hem från sjön och kom till sista fältet före stora vägen tog det stopp. Stod två stycken stora släpvagnar mitt på den lilla grusvägen och det var en del folk ute och knallade på åkern. Stängde av bilen och gick ut och kollade vad det var frågan om. Tydligen så är det Women's World Gliding Championships i Arboga och två av planen hade landat ute på fältet vid Bredsjön. Frågade om dom behövde hjälp och den tog dom tacksamt emot. Jag hjälpte Jane och hennes team som var från England att bära in plan och vingar i släpkärran. Inte ofta man stöter på glidflygare på skogsvägarna där inte. Väldigt trevliga var dom i alla fall så man får väl hoppas det går bra för henne i tävlingen.

Imorgon tror jag det blir en kvällstur på Storsjön med Daniel för att försöka lura någon gös. Vi får la se hur det går.

fredag 17 juni 2011

Fint väder med godkänt fiske.

Jag och Daniel var ut en sväng på Bredsjön igår på eftermiddagen. Vädret var riktigt bra, runt 18 grader och nästan vindstilla. Kanske inte optimalt för fisket såklart men med de senaste turernas vindbyar från helvetet färskt i minnet kändes det riktigt bra. Det tog ett tag innan vi hade någon kontakt, som vanligt åkte vi till vänster från bryggan för att glida förbi stället där Daniel tog sina fina gäddor förut. Men där var det då helt dött. Ankrade upp på ett ställe med mycket näckrosor och körde lite med grodorna men förutom ett missat hugg på Daniels groda hände inte mycket där heller.

Drog oss ut på djupare vatten och körde lite dragrodd och där kunde Daniel plocka två smågäddor. Kul att veta att någon var hemma i alla fall. Körde vidare till grundet där de randiga rovriddarna brukar vara i stöten på sommaren men de verkade vara lite halvslöa denna kväll. Daniel hade hugg på sin Frenzy Popper och jag på min shadjigg från Relax men båda fiskarna släppte ganska omgående. 

Vi åkte vidare och kom så småningom till ännu ett ställe med mycket näckrosor men längst inne mot land var det en fri vattenyta på cirka två kvadratmeter. Kastade in min groda där för att sedan spinna den vidare över alla näckrosorna men innan den hann fram till växtligheten attackerade en gädda betet men missade. Samma sak upprepades tre gånger till, killerfrog är inte direkt optimal när det kommer till bra krokningar. Jag kör då ett taktiskt byte till Spook och tänker att om den inte hugger innan näckrosorna är det bara att försöka rycka den över all växtlighet. Som tur är hugger gäddan precis i slutet av det öppna vattnet med en problemfylld drillning bland näckrosorna som följd. Även den en liten gädda under kilot men det är ju så roligt med ythugg! Daniel tog även han en till gädda på samma ställe och i ungefär samma storlek, tror det var på en Bomber.

Åkte en bit längre bort och gjorde kvällens sista ankring. Jag kastar in min Soft 4Play 19 en halvmeter in i vassen av misstag men kan rycka ut den utan problem. Direkt när den kommer ut i det fria vattnet hugger en mindre gädda och när jag håller på att kroka av den tar Daniel kvällens största gädda på sin Soft 4Play 13. Absolut ingen jätte med sina 1,7kg men den bjöd på en skaplig fight med flera roliga luftfärder. Det var även hans första fisk på det betet och fler lär det inte bli på just det eftersom gäddan bet av svansen medan den fortfarande var i vattnet. Annars hade man säkert kunnat limma på den igen bara. Efter det drog vi oss tillbaka mot bryggan och fick ännu ett par smågäddor på vägen dit. Tror totalen för eftermiddagen blev nio gäddor och Daniel tog majoriteten av dom. Devisen stort bete är lika med stor fisk börjar göra så jag kommer efter i antal!

torsdag 2 juni 2011

Trögt fiske i blåsigt väder

Idag vart det åter en tur på bredsjön. Vädret var knappast på topp men vi beslutade oss för att i alla fall testa att komma ut på sjön. Kalle var mest på hugget eftersom han ville testa sin nya aluminium båt. Så det blev första gången som Team Skatbo fiskade med två båtar samtidigt. Dagen blev blåsig och fisksnål. En fisketur med sex gäddor på två båtar är ju knappast något som får en att dansa segerdans på bryggan och sjunga We are the champions i kör.


Första gäddan kom i alla fall fort. Vi drog ett par snabba kast en bit utanför bryggan medan vi la upp planen för dagen. Då högg en liten kaxig gädda på Westins papegoj. Westinaren skulle även lura nästa fisk på kroken. Den här gången var det en gädda av en mer respektabel storlek som högg. Bara ett stenkast ifrån vart jag tog mitt PB (5,55kg) kom ett kraftfullt hugg. Fisken kämpade på bra och kändes relativt tung. Jag fick förhoppningar på ett nytt PB men när vi fick in fisken till båten så såg den aningens liten ut för att vara en femma. Mycket riktigt stannade vågen på 4,2 kg, vilket i alla fall blev dagens största fisk. Vi fortsatte att metodiskt fiska oss längre in i viken med ett par välförtjänta kaffestopp för att samla kraft. Vi lyckades dock inte få till fisket ordentligt och endast ett par enstaka mindre gäddor fångades. Det hade vart blåsigt hela tiden men när vi var som djupast inne i viken ökade vinden kraftigt. Det blev en ordentlig fight för våra elmotorer att ta oss framåt i motvind. På rena deadliest catch vågor fiskade vi oss tillbaka mot bryggan. Jag och Sebbe tog täten och Kalle kämpade på en bit bakom. Våran båt blev fisklös i det krävande förhållandet, men Kalle visade varför han har det hösta PB'et i teamet och lyckades med fisket bättre i den hårda vinden. Först fick han en gädda i modell mindre som han i t-shirt i den kyliga vinden rutinerat krokade av samtidigt som han styrde båten. Efter det halkade han en bit efter eftersom han gjorde en piruett medan han prompt skulle stoppa in en ny snus, trots att det var svårt att styra båten redan som det var. Jag och Sebbe betraktade från håll hur han fick ytterligare ett hugg. Vi misstänkte på spöreaktionen att det var en mindre gädda till. 

När Kalle sedan kom in till vårt depåstopp inne vid bryggan berätta han att det dock var en abborre och ett riktigt prakt exemplar dessutom. Tyvärr släppte, vad han själv beskrev som, "sitt livs abborre" precis vid båten och PB borren var förlorad. Som en sann storfiskare måttade han i luften hur stor abborren var medan han berättade. Odiskutabelt skulle den ha vägt in på en bit över kilot, frågan är bara, hur mycket? Det kommer vi aldrig få svar på tyvärr, men man kan hoppas att vi får möjlighet att vägen den i framtiden, ännu större. Vid bryggan övervägde vi att packa ihop men vi samlade mod och tog en sväng till på den blåsiga sjön. Det visade sig dock vara ett mindre lyckat beslut och efter en kortare tids svårt fiske beslutade vi oss för att återvända till bilen och ge oss för dagen.

onsdag 1 juni 2011

Seg dag på sjön.

För ett par dagar sen var jag och Daniel ute en snabbsväng till en för oss ny sjö och körde lite landfiske. Det enda som räddade den turen från total misär var kaffet och det mest spännande som hände var att jag satte ett skeddrag i en stock.

I dag var jag ute en sväng på Bredsjön själv. Ganska dåligt fiske, bara ett hugg första två timmarna som jag såklart bommade. Försökte fiska där Kalle fick sin gädda sist men det blåste för mycket och vassen hade växt ganska mycket på bara några dagar så förutsättningarna var inte dom bästa. När jag styrde tillbaka mot bryggan ankrade jag på några ställen som såg lovande ut intill vassen och körde lite ytfiske med Spooken. Blev en gädda och så abborren på bilden, den var väl runt 3-4hg kanske. Hoppas på en tur med 3/4 av Team Skatbo imorrn, får se vad som händer.

Skitfiske!